ΑΡΧΙΚΗ > ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Τομέα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοξενεί εργαστήριο με τίτλο: "CHORUS: THE SOUND IN TRAGEDY AND COMEDY” από τον Fabio Tolledi, σκηνοθέτη και καθηγητή του Πανεπιστημίου Salento (Lecce) της Ιταλίας, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 από 13:00 έως 17:00.

Πρόκειται για μία συνεργασία που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 με τη φιλοξενία εργαστηρίου σκηνοθεσίας και υποκριτικής επίσης από τον καθηγητή Fabio Tolledi, σταθερό συνεργάτη του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε.. Ο Fabio Tolledi βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του Προγράμματος «Θαλής», και συγκεκριμένα στην επίσημη έναρξη του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Το Θέατρο ως Μορφοπαιδευτικό Αγαθό και Καλλιτεχνική Έκφραση στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία», η οποία έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
Το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Τομέα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 2002 (ΦΕΚ: αρ. 213 τεύχος Α΄23/9/2002) με στόχο «την εφαρμογή και την υλοποίηση της αντίστοιχης θεωρητικής γνώσης και τη συμπλήρωση της κατάλληλης εκπαίδευσης των φοιτητών» στη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, τα Εικαστικά και τη Μουσική.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, μετά την ίδρυση και αυτονόμηση των Εργαστηρίων Γλώσσας και Εικαστικών, το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στους τομείς του Θεάτρου, της Λογοτεχνίας και της Μουσικής.

Ο χώρος του Εργαστηρίου βρίσκεται στο κτήριο επί της Ιπποκράτους 31 στον πρώτο όροφο, ενώ ένας δεύτερος χώρος υπάρχει στο υπόγειο της φοιτητικής Εστίας επί της οδού Ούλαφ Πάλμε 2, Ιλίσια, στο οποίο πραγματοποιούνται τα βιωματικά σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας, η πρακτική άσκηση των φοιτητών και οι πρόβες της θεατρικής ομάδας «Πλούς» του ΠΤΔΕ.

Στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια και πρακτική άσκηση των φοιτητών του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος.
 
Διευθυντής του Εργαστηρίου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, είναι ο Θόδωρος Γραμματάς, Kαθηγητής Θεατρολογίας.
 
Στο δυναμικό του Εργαστηρίου ανήκουν οι:
’ντα Κατσίκη – Γκίβαλου, Kαθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας
Λουίζα Κακίση – Παναγοπούλου, Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής
Αθανάσιος Νάκας, καθηγητής Γλωσσολογίας
Βίκυ Πάτσιου, Kαθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας
Γεωργία Καλογήρου, αν. Kαθηγήτρια Διδακτικής της  Λογοτεχνίας
Ευγενία Μαγουλά, Λέκτορας Γλωσσολογίας
Τάκης Τζαμαργιάς
, Ε.Ε.ΔΙ.Π., Σκηνοθέτης
Μαρία Δημάκη - Ζώρα, Λέκτορας Θεατρολογίας
Παναγιώτης Μανιάτης, Εξωτ. Συνεργάτης, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
’βα Χαλκιαδάκη, Φιλόλογος, Εξωτ. Συνεργάτις, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Χρυσούλα Κεφαλά - Πατεργιανάκη, Εξωτ. Συνεργάτις, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου
Fabio Tolledi, σκηνοθέτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Salento (Lecce) της Ιταλίας

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του από το 2002 μέχρι το 2012 έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες δραστηριότητες: (Συνέδρια, συμπόσια, Ημερίδες, Σεμινάρια, Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, Εκδόσεις) αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους: Οργανισμούς (περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, Θέατρο Astragali – Lecce,  Θέατρο της Ημέρας), Επιστημονικούς Φορείς – Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Cultura 2000, Cultura 2007, Θαλής 2012 - 2015), Ιδρύματα (Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου Φιλολογικό Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Πανεπιστημιακά  Εργαστήρια και Τμήματα (Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας ΤΕΑΠΗ Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΕΠΑΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Bookmark and Share
designed by antidot
programmed by gravity

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Πληροφορίες Ιδρύματος 210-3418550