Θεατρική Παράσταση : «d_i_s_P_L_A_C_E_d».

Πράξη: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ». Πρόγραμμα: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές Προσεγγίσεις»

  • Θέατρο
«d_i_s_P_L_A_C_E_d»

 
«Γεννηθήκαμε εδώ, ζούμε εδώ
Σκοπεύω να μείνω
μέχρι να κλείσω τα μάτια»
Κάρμεν Χιμένεθ
 
Η εξουσία έχει να κάνει με μάχες... έχει να κάνει με την τραγωδία του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Με την ειρωνεία του ατόμου απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την αρχή της πόλεως έως σήμερα, έχει αλλάξει κάτι; μάθαμε τίποτα; ... το μόνο πράγμα που ίσως γνωρίζουμε, είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Με την παράσταση d_i_s_P_L_A_C_E_d, θα προσεγγίσουμε τη σκηνή ως ένα καθρέφτη, όπου κοιτάζουμε τον εαυτό μας, με την ίδια αβεβαιότητα προς το μέλλον όπως παρουσιάζεται και από τους κλασικούς. 

Όλες οι απαντήσεις είναι ανοιχτές, όπως η ίδια η τραγωδία. Για τον λόγο αυτό υπάρχει το θέατρο, ακριβώς γι 'αυτό. Για να ερωτήσουμε εμάς τους ίδιους ως άτομα μέσα από την κοινωνική πράξη.

Το «D_i_s_P_L_A_C_E_d» είναι ένα διεπιστημονικό θεατρικό έργο με θέμα τον εξευγενισμό και τον αστικό εκτοπισμό, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ των σύγχρονων αστικών μελετών και της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Eίναι ένα μείγμα θεάτρου και χορού, συνδυάζοντας σύγχρονες σκηνικές γλώσσες: Η δραματουργία του Γιώργου Ροδοσθένους (Ηνωμένο Βασίλειο), με αποσπάσματα από το αρχαίο δράμα, οι προφορικές αφηγήσεις από τεταμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, οι μαρτυρίες αστικού εκτοπισμού από την έρευνα πεδίου των Michael Janoschka και τη Γεωργία Αλεξανδρή, η σωματική έκφραση ως θεατρική γλώσσα και οι φυσικές ιδιότητες των ηθοποιών, η ζωντανή μουσική, και η οπτικοακουστική παραγωγή του Rouven Rech (Γερμανία). Τέλος, το καστ που αποτελείται από έναν Ισπανό και επτά ‘Έλληνες ηθοποιούς.

Με αυτόν τον τρόπο, η παράσταση αντιμετωπίζει θέματα τόσο επαναλαμβανόμενα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και ταυτόχρονα τόσο διαδεδομένα σήμερα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αίσθηση του ανήκειν και ο εκτοπισμός.

Συντελεστές Παράστασης
Συν-δημιουργία και Συν-σκηνοθεσία: María Escobar & Juanfra Rodríguez
Δραματουργία: Γιώργος Ροδοσθένους 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Αννούση 
Σκηνογραφία: Juanfra Rogríguez
Χορογραφία: María Escobar
Οπτικοακουστική και Μουσική Επιμέλεια: Rouven Rech
Ερμηνεία: Βασίλης Γιαννέλος, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ángel Perabá, Βασίλειος Σκαρμούτσος, Νικολέτα Χαρατζόγλου, Μαρία Ψαρολόγου 
Μετάφραση σεναρίου στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 
Τεχνική Διεύθυνση: Σαράντης Ζαργάνης
Υπεύθυνη Σκηνής & Τεχνικών Λειτουργιών: Ζήνα Λεύκου 
Bοηθός Εκτέλεσης Φωτισμών: Δημήτρης Τσολάκης & Εμμανούηλ Τσολάκης 
Βοηθός Ηχοληψίας: Δημήτρης Ελένης
Φωτογραφίες τοπίων: Chefer Cúneo y Juanfra Rodríguez 
Φωτογραφίες προβών: Manolo Pavón

 
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Αθήνας (Ο.Π.Ι.Α.) και το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που παραχώρησαν ευγενικά το υλικό τους.