ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου - Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα.

  • Θέατρο
Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.
 
Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.
 
Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.


ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ  Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ
της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις»

 
 Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος, το οποίο πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 - 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του καλλιτέχνη, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του.

Περίληψη
Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, όπου  υποβάλλεται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ σε ψυχιατρική κλινική στην Κηφισιά, αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη ζωγραφική, απομονωμένος στο χωριό του - ξεχασμένος από συγγενείς και φίλους. Ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο μονόλογος, γίνεται στην ουσία μια κραυγή αγωνίας του καλλιτέχνη, ο οποίος ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις αναζητήσεις του για το τι σημαίνει για αυτόν η ζωγραφική. Ο Αντρόνικος ανακαλύπτει το γιατί ζωγραφίζει!     
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης 
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής
Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Ερμηνεύει o Νεκτάριος Θεοδώρου

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
 
Βιογραφικό συγγραφέα
Η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι Βοηθός Διευθύντρια στο Grammar School Λευκωσίας. Έγραψε ποίηση, θέατρο, διηγήματα και έχει ασχοληθεί με την έρευνα. Ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά. Το 2005 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Χώρας Ιστόρηση, η οποία μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο, Ως αληθώς, η ζωή της Χαρίτας Μάντολες, που κυκλοφόρησε το 2014, ήταν στη λίστα των επικρατέστερων έργων για τα Κρατικά Βραβεία. Θεατρικά έργα της βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Θέατρο ΕΝΑ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.  Έργα της που ανέβηκαν στη σκηνή: Φεγγάρι μην Κλαις (Θέατρο ΕΝΑ, 1995-1996), Το Άλλο Μισό του Ουρανού (Νέα Σκηνή Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, 2002-2003), A Bar called Lost Paradise, (Warehouse Theatre, 24th International Playwriting Festival 2010, Croydon Theatre, Λονδίνο, Μάρτιος 2010),  Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος, (Ομάδα Σόλο για Τρεις, 2016-2017).