Το Park επιστρέφει στον «Μικρόκοσμο» της Αθήνας

03.3.2017

Η πρώτη ταινία της Σοφίας Εξάρχου γύρισε τα φεστιβάλ του κόσμου και γυρίζει στη βάση της
 
Πηγή: AthensVoice.gr

 
Έπειτα από ένα μεγάλο φεστιβαλικό ταξίδι στον κόσμο, το PARK επιστρέφει στη βάση του. Η πολυβραβευμένη ταινία της Σοφίας Εξάρχου ξεκινάει την διαδρομή της στις αθηναϊκές αίθουσες από τις 9 Μαρτίου και τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Εξάρχου, το Park ξεχώρισε από πολύ νωρίς. Στο στάδιο της ανάπτυξης σεναρίου ακόμα διακρίθηκε στο Crossroads του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το CineLink του Σαράγεβο ενώ η ίδια η σκηνοθέτιδα συμμετείχε στα Screenwriters και Director’s Labs του Sundance. 

Ακολούθησε η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο τμήμα Discovery του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, η σπουδαία διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν (πρώτο βραβείο τμήματος Νέων Σκηνοθετών), περισσότερα βραβεία (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής - Geneva International Film Festival, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας και Βραβείο της ΕΡΤ - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Βραβείο Επιτροπής Νέων και Βραβείο Cineuropa - Brussels Mediterranean Film Festival), επίσημες συμμετοχές στα Φεστιβάλ Λονδίνου, Ρότερνταμ, Βαρσοβίας και περισσότερα από 10 ακόμα διεθνή φεστιβάλ.

Το Park γυρισμένο σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο Ολυμπιακό χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων μιλάει για την Αθήνα 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας πόλης, που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε, και των ανθρώπων της και ταυτόχρονα μια ιστορία για την ωμή ενέργεια της εφηβείας και τη βία της ενηλικίωσης. «Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των παιδιών του Ολυμπιακού χωριού, το Park σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς. Μέσα από τις εικόνες των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, τα ερείπια και τα παρηκμασμένα τουριστικά θέρετρα, η ταινία διατρέχει το “ένδοξο” παρελθόν της χώρας έως την παρακμή του σήμερα παρουσιάζοντας μια κοινωνία, που ήταν απροετοίμαστη για τη βίαιη πτώση. Σε αυτό το απομεινάρι του παρελθόντος, η ανάγκη των παιδιών ν' ανήκουν κάπου γίνεται επιτακτική και οι προσπάθειές του όλο και πιο άγριες και απελπισμένες», λέει για την ταινία της η Σοφία Εξάρχου.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studio of Acting στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλου μήκους ταινίες και διαφημιστικά. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες, την Απόσταση και τη βραβευμένη Mesecina. To 2014, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters & Directors’ Lab. Το Park, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και της χάρισε το Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Από τότε έχει συμμετάσχει και κερδίσει βραβεία σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ, όπως του Ρότερνταμ, του Λονδίνου κ.α.

Το Park στον ξένο Τύπο

THE GUARDIAN
«Η πρωτοεμφανιζόμενη Σοφία Εξάρχου επιδεικνύει τολμηρό στιλιστικό νεύρο, εμμένοντας σε μια απτή σωματική καταγραφή - όλο ουλές, μελανιές και χτυπήματα - για να μεταφέρει ένα δυστοπικό και προκλητικό όραμα. Αυτή είναι η Ευρώπη που καταρρέει και τα παιδιά της δεν είναι καθόλου εντάξει».

BFI.ORG.UK
«Μια καθηλωτική ιστορία ενηλικίωσης στην παράδοση του Larry Clark και της Harmony Korine … αναδεικνύει τη σκηνοθέτιδά του σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες Ευρωπαίες δημιουργούς».