Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος Στο Πεκίνο

06.7.2016

Στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου, στις 11 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του αφιερώματος  στον Μιχάλη Κακογιάννη. Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κύπρου, την Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Η Κεντρική Ακαδημία Δράματος θεωρείται η σπουδαιότερη στο είδος της σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Οι επίλεκτοι φοιτητές της γίνονται δεκτοί με βάση πολύ αυστηρά κριτήρια καθώς αποτελούν τη νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά της καλλιτεχνικής παραγωγής της χώρας.
 
Το αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη διήρκεσε μια εβδομάδα, από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου. Εκτός από τις προβολές των εμβληματικών έργων του σκηνοθέτη που όρισαν το νέο πολιτιστικό άνοιγμα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάστηκε και φωτογραφική έκθεση με χαρακτηριστικές στιγμές από τα γυρίσματα  των ταινιών του.
 
Στην ενακτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την προβολή της ταινίας «Τρωάδες», διαβάστηκε στα ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στην κινέζικη γλώσσα) ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα. Χαιρετισμό απηύθυναν με τη σειρά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο κ. Θεόδωρος Γεωργακέλος, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πεκίνο κ. Ιωάννα Μαλλιώτη, ο βοηθός παρά τω Προέδρω της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος στο Πεκίνο κ. Hao Rong και η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου η οποία ταξίδεψε ειδικά στο Πεκίνο μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Πρεσβείας προκειμένου να εκπροσωπήσει το Ίδρυμα σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός.
 
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν  την αξία του έργου και της προσωπικότητας  του Μιχάλη Κακογιάννη, τη σημασία της πραγματοποίησης αυτού του αφιερώματος σε ένα χώρο με το κύρος της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος στο Πεκίνο και του αμοιβαίου οφέλους που έχουν οι  διμερείς πολιτιστικές ανταλλαγές.
 
Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο εστίασε στα ακόλουθα: 
 
-στη σπουδαιότητα της παρουσίασης των ταινιών ενός μεγάλου δημιουργού, όπως είναι ο Μ. Κακογιάννης, στην Κίνα, 
- στη βαθειά παιδεία και ευαισθησία του, 
- στη σχέση του με τα γράμματα, την αρχαία γραμματεία και τη σύγχρονη λογοτεχνία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης αρκετών ταινιών του,
- στη συνδιοργάνωση από τις δύο Πρεσβείες, το Ίδρυμα και την Ακαδημία, και την εξαιρετική μεταξύ τους συνεργασία,
- στην πολύχρονη και καλή συνεργασία που έχει η Πρεσβεία της Ελλάδας με την Κεντρική Ακαδημία Δράματος,
- στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το Ίδρυμα συνεχίζοντας το έργο του ιδρυτή του
 
Το κινεζικό κοινό που ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση να παρακολουθήσει για πρώτη φορά τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, γέμισε την κινηματογραφική αίθουσα και ξέσπασε σε χειροκροτήματα μετά το τέλος της προβολής, γεγονός που επαναλήφθηκε και στις προβολές των επόμενων ημερών. Ο ενθουσιασμός που επέδειξε το κοινό αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα, το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη παραμένει επίκαιρο και κατορθώνει να συνεπαίρνει τον θεατή.
 
Την επόμενη μέρα, στις 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από την Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου στους φοιτητές του Τμήματος Σκηνοθεσίας Τηλεόρασης και Κινηματογράφου της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου πάνω στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη. Το σεμινάριο επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στον τρόπο προσέγγισης και σκηνοθεσίας της τραγωδίας με αφορμή την ταινία «Τρωάδες». Εξαιρετικά σημαντικό αποδείχθηκε το γεγονός πως όλοι οι φοιτητές  έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο απόδοσης του Αρχαίου Δράματος, ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά  αγαθά του τόπου μας.