ΝΤΕΦΟΛ: ΣΜΥΡΝΗ 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη - Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα.

  • Θέατρο
Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.
 
Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.
 
Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.
 

ΝΤΕΦΟΛ: ΣΜΥΡΝΗ 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη

Παραγωγή: Θέατρο Ένα

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ, Ντεφόλ: Σμύρνη 1922, η οποία βασίζεται στο ομότιτλο πεζογράφημα του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη. Το έργο, αποτελεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη το 1922 κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
 
Περίληψη
Μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, φοιτητή της Νομικής, προσπαθούν να γλυτώσουν από το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή, γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.
 
Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από ‘δω», ο συγγραφέας Δημήτρης Καραγιάννης προσπαθεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του Ελληνισμού της Σμύρνης μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922. Ο σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια παραγωγή η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη βίαιη ωμότητα, αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων απέναντι στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από το έργο, αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.
 
 
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Χειρισμός φωτισμού/ήχου: Παύλος Πολυκάρπου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Κώστα

Ηθοποιοί:
Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά,
Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Δημήτρης Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και από το 1982 ζει μόνιμα στην Κύπρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και γραφικές τέχνες. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: τη «Σιωπηλή Συνεννόηση» (1999), την «Αθέατη Πλευρά» (2001), τη «Σιωπηλή Βροχή» (2003) και την «Άπνοια» (2007). Επίσης, έχει εκδώσει τα διηγήματα Σκοτωμένα Όνειρα (2010), το ΝΤΕΦΟΛ: Σμύρνη 1922 (2013) και το ΧΑΡΠ: Κύπρος 1974 (2016). Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά τέχνης και σε εφημερίδες για ζητήματα λογοτεχνίας και πολιτισμού ευρύτερα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ποιήματά του έχουν παρουσιαστεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο