«Περνούν εικόνες απ’ τα μάτια μου…»

Προφορική αφήγηση για παιδιά από την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη -Δείτε το πρόγραμμα Φεβρουαρίου - Μαρτίου

  • Κινηματογράφος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΑΦΗΓΗΣΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ:ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
  • Διάρκεια:1 ώρα
  • Ηλικίες Κοινού:Από 5 ετών και άνω
Ζωντανεύουν τα παραμύθια;

Τα παλιά παραμύθια «ανακάλυψαν» την επιστημονική φαντασία, τα ρομπότ, τα αστροταξίδια και τους... εξω – γήινους, τη μυστική ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τους υπερ – ήρωες, τις καταπληκτικές περιπέτειες!!!

Τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου; Ποιος έφτιαχνε γι’ αυτούς υπέροχες εικόνες για να τους κάνει να ονειρεύονται και να ταξιδεύουν; Και πως μάθαιναν για μακρινούς τόπους, για πλάσματα αλλόκοτα, για εξωτικές συνήθειες χωρίς τα… ντοκιμαντέρ;;;

Μήπως κάποτε λοιπόν όλα αυτά τα έκαναν οι Παραμυθάδες;

Μια επιτυχημένη αφήγηση χρειάζεται ότι περίπου και μια καλή ταινία: «σενάριο», «σκηνοθεσία», ώστε ο αφηγητής να «ζωντανεύει» το αφήγημα, σωστό «σκηνικό», έστω κι αν αυτό ήταν κάποτε μια φωτιά σε ένα τζάκι, και βέβαια… εικόνα. Μόνο που στην περίπτωση της αφήγησης, την εικόνα τη δημιουργεί ο παραμυθάς. Και τη δημιουργεί με κύριο εργαλείο τη γλώσσα και τη φωνή του.

Κάποτε οι άνθρωποι έφτιαχναν τις δικές τους «ταινίες» με τα μάτια της φαντασίας τους!

Η Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα ειδικά για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με λιτά και ευφάνταστα σκηνικά αντικείμενα, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες ιστορίες, παρουσιάζει τις αφηγήσεις της για όλες τις ηλικίες. Κάθε φορά διαφορετικές ιστορίες και κάθε μήνα διαφορετική θεματολογία

Το νέο πρόγραμμα προφορικής αφήγησης για παιδιά «Περνούν εικόνες απ’ τα μάτια μου…» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη προσφέρεται και για οργανωμένες, πρωινές επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις.

ΜΑ! ΠΩΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ;;; Με λένε Σάσα κι είμαι παραμυθού.
Οι ιστορίες υπάρχουν παντού στη ζωή μου. Ξεπηδούν από την καρδιά μου, το στόμα μου, τα ρούχα και τα παπούτσια μου... από παντού και δεν μπορώ με τίποτα να τις συμμαζέψω.
Είναι τόσες πολλές, που δεν έχω άλλη επιλογή για να μ΄ αφήσουν λίγο ήσυχη παρά να τις λέω συνέχεια από δω κι από κει σε μικρούς και σε μεγάλους... όπου κι αν βρίσκω πρόθυμα αυτιά να την ακούσουν, και κάθε φορά κοιτώ γύρω μου κι από αυτά που βλέπω κι από αυτά που ακούω, ωωωωπ! Μου έρχεται η έμπνευση!

Υπάρχουν κάτι μάτια τόοοσο ορθάνοιχτα και κάτι αυτιά τόοοσο απλωμένα που καμμιά φορά πιστεύω ότι οι άνθρωποι τις τρώνε τις ιστορίες που λέω. Πάντως εγώ πιστεύω πως πραγματικά οι ιστορίες έχουν γέυση και χρώματα, μουσικές, γέλια, τραγούδια και κλάματα... ναι αμέ! Απ΄όλα!
Πως όμως να τα πω αυτά τα πράγματα; Ότι τα παραμύθια γελάνε και κλαίνε. Ότι άλλα είναι κόκκινα - κατακόκκινα μάλιστα! -  άλλα απαλά γαλάζια, άλλα μυρίζουν σα φρεσκοσιδερωμένα ρούχα κι άλλα σαν κάτι να καίγεται! Υπάρχουν ιστορίες με γεύση αγριοκέρασου – άκου τώρα! – και κάτι άλλα που είναι σαν αφράτο παγωτό καϊμάκι... μα λέγονται αυτά;

Ε! Δε λέγονται! Έτσι κι εγώ λέω τις ιστορίες και μετά κοιτάω καλά – καλά όσους τις άκουσαν. Είναι τα μάτια ορθάνοιχτα; Κρέμεται το στόμα από την προσήλωση; Είναι τέλος πάντων όλοι σαν να είδαν μόλις... την ωραιότερη, την πιο θαυμαστή, την πιο περιπετειώδη ταινία;

Τότε κι εγώ χαίρομαι. Κι ονειρεύομαι την επόμενη ιστορία.
Μείνετε λοιπόν κοντά μου.

ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ»
Κάθε φορά διαφορετικές ιστορίες και κάθε μήνα διαφορετική θεματολογία


ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΡΑΚΟΙ κι ακόμα περισσότεροι... ΔΡΑΚΟΙ!!!


Σπηλιές απάτητες, δολερά νερά μαυρισμένα... Τόποι της Καταχνιάς και του Τρόμου και το αθάνατο νερό φυλαγμένο καλά, από φίδια με δώδεκα κεφάλια!

Αλλά και αυγά σμαραγδένια σαν πετράδια λαμπερά με δύναμη μαγική! Μυστικά που προφυλάσσονται καλά και θησαυροί καλά κρυμμένοι που λίγοι γνωρίζουν τα μυστικά τους!

Μα τι είναι τελικά οι Δράκοι; Είναι άντρες υψηλόκορμοι, άγριοι και τρομεροί; Είναι φίδια με πολλά – πολλά κεφάλια; Έχουν γενειάδα μαύρη φοβερή και μακριά, ή φλόγες πετούν από τα κοφτερά σαγόνια τους;

ʼραγε φυλάγουν μόνο θησαυρούς ή κρατούν καλά τα πιο μεγάλα μυστικά της γνώσης;

Τελικά τι πλάσματα είναι αυτοί οι Δράκοι και που ζούνε; Κλέβουν τις βασιλοπούλες ή άραγε καμιά φορά βοηθούν τα παλικάρια;

Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά των Δράκων, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη σας περιμένει για να σας μυήσει στη μαγεία τους: Δράκοι φλογοβόλοι, δράκοι τριχωτοί, Δράκοι κουτοί και Δράκοι δολεροί, από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βόρεια Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα!!!

Διασκευή και ελεύθερη απόδοση των παραδοσιακών ιστοριών
από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 5, 12  και 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12. 30

ΟΙ ΔΡΑΚΟΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Ο κυρ – Λάζαρος τα βάνει με 40 Δράκους
Πετσί και κόκκαλο ο κυρ – Λάζαρος, μα το λέει η «περδικούλα» του! Την πέτρα στύβει... δέντρα ξεριζώνει... ποταμούς στερεύει και εξολοθρεύει άγρια θεριά!!!
Μάθετε ένα από τα πιο γνωστά και ξεκαρδιστικά ελληνικά λαικά παραμύθια, σε μια σπάνια παραλλαγή!

• Της Δράκαινας η κόρη
Μια ελληνικότατη και ωραιότατη παραλλαγή της Ραπουνζέλ!!! Μια κόρη πανώρια, άσπρη σαν χιόνι, και με μάγουλα κόκκινα σαν αίμα, πως θα ξεγλυστρίσει από τη μάνα της τη Δράκαινα;

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Ο Ντομπρίνια και το φίδι
Ποιός είναι ο λεβέντης ο Ντομπρίνια; Γιατί ταξιδεύει στο Κορακόβουνο; Και πως θα γλυτώσει την όμορφη κυρά από το φοβερό Δρακόφιδο με τα εννιά κεφάλια;
Ένας πανέμορφος ρώσικος θρύλος σε έμμετρη μορφή μας μιλά για φοβερά μυστικά που κρύβονται μέσα σε σκοτεινές σπηλιές.

• Το χρυσό τόπι του Δράκου
Την ώρα που ο ήλιος γέρνει, ένας Δράκοντας παίζει με το χρυσό του τόπι, εικόνα θαυμαστή στου δειλινού το φως. Ποιός το χρυσό του τόπι θέλει να κλέψει και γιατί; Μια πανάρχαια ιστορία από την Ασία μας απαντά.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Αυγά Σμαραγδένια
Έχετε δε ποτέ σας δρακο-αυγά; Μήπως τα έχετα αγγίξει; Αλήθεια πως μοιάζουνε; Ακούστε τι συνέβει κάποτε σε μια γριούλα, πολύ – πολύ παλιά, στην Κίνα.

• Του Δράκου ο Γιός
Στα δρακολημέρια ένα παλικάρι χάνει το δρόμο του μες το βαθύ σκοτάδι. Και μέσα στο Δρακόσπιτο – τρανό παλάτι! – συναντά το Δράκο, τον Μεγάλο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΚΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!!!
Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά των Δράκων, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη σας περιμένει για να σας μυήσει στη μαγεία τους: Δράκοι Φλογοβόλοι, Δράκοι Τριχωτοί, Δράκοι Κουτοί και Δράκοι Δολεροί, από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βόρεια Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα!!!

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 4, 11  και 18 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Διασκευή και ελεύθερη απόδοση των παραδοσιακών ιστοριών από την αφηγήτρια Σάσα  Βούλγαρη

ΟΙ ΔΡΑΚΟΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!

4 ΜΑΡΤΙΟΥ
• Τρία Κίτρα Χρυσά
Που ακούστηκε κόρη λυγερή, κόρη πεντάμορφη, μέσα σε κίτρο κλεισμένη και καλά φυλαγμένη από Δράκο με κεφάλια τρία, που αστραποβολάει, και που η κατοικιά του είναι σε περιβόλι σπαρμένο με πετράδια!

• Αθάνατο Νερό
Αλέξανδρο τον λένε... αλέξανδρο και Μέγα... Και κάποτε ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου... να φέρει Αθάνατο Νερό, ποτέ του μην ποθάνει! Μα το φυλά καλά το Αθάνατο Νερό, Θεριό Τρανό! Δράκος με δώδεκα κεφάλια!

11 ΜΑΡΤΙΟΥ
• Ο Δοντάς!!!
Υπάρχουν Δράκοι και Δράκοι.... Μα Δράκος κοντοπίθαρος που ξανακούστηκε! Δράκος που τρίζει δόντια... και τι δόντια...  μάνα μου!!! Ένα εντυπωσιακό και πολύ σπάνιο ελληνικό παραμύθι, με ένα παλικάρι που νικά θεριά ανήμερα για χάρη της... ομορφιάς του!

• Αη – Γιώργης καβαλάρης, Δρακοντοκτόνος!
Μαλαματένια στολίσματα έχουν τ’  αρματά του! Ατρόμητος λογιέται! Το άτι του καβαλάει και το νερό ελευθερώνει από του Δράκου τα δεσμά!

18 ΜΑΡΤΙΟΥ
• Το βουνό της Δράκαινας
Πως σώζει μια Δράκαινα Μάνα τον γιο της από τον πυρετο;

• Τρία Βασίλεια! Χρυσό, Ασημένιο, Χάλκινο!
Και τρεις Δράκοι! Που τα φυλάνε ακοίμητοι και ετοιμοπόλεμοι!
Μια παλιά κι αγαπημένη ρώσικη ιστορία!

Κι άλλα πολλά Δρακο-παραμύθια, με δράκους που κοιμούνται με τα μάτια ανοιχτά! Σσσσσς! Μην τους ξυπνήσουμε!!!

Η Σάσα Βούλγαρη είναι ψυχοπαιδαγωγός, με ειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα απασχόλησης παιδιών σε όλα τα εξελικτικά στάδια από την προσχολική ηλικία ως και το Λύκειο. Είναι γνωστή από την μακριά ενασχόλησή της με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης. Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο – αφήγησης, με διαρκή επαγγελματική παρουσία από το 1993 και με κοινό που την ακολουθεί στις αφηγήσεις της.
Με τη σταθερή της παρουσία και το σχεδιασμό διαθεματικών προγραμμάτων έχει καθιερώσει τις αφηγήσεις σε μουσειακούς χώρους.

Στις συνεργασίες της συγκαταλέγονται τα μουσεία: Λαικής Τέχνης, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, τα Ιδρύματα: Κακογιάννη, Κατακουζηνού, Μείζονος Ελληνισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Κολέγιο Αθηνών, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος και πολλές πανεπιστημιακές και εκπαιδευτικές σχολές και πολιτιστικοί χώροι.

Το 1998 ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε σειρά, στην ΕΤ1

Η Σάσα Βούλγαρη δεν αποστηθίζει το υλικό της ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο αφήγησης. Η βασική της μέριμνα είναι, όχι να εκσυγχρονίσει το παραδοσιακό υλικό, αλλά να το “αναβαπτίσει” σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εμφυσώντας νέα πνοή στις παλιές ιστορίες, αλλά με σεβασμό και γνώση στη δομή και στον “κατα παράδοσιν” χαρακτήρα τους.