«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ» - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΖ ΣΑΛΜΑΝ

  • Εκθεσιακός Χώρος -2ος όροφος
ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΖ ΣΑΛΜΑΝΞεκινάω από στιγμές καθημερινές, από κάτι που διάβασα, από συναισθήματα, από καταστάσεις της ζωής που νοηματοδοτούνται από πολλά πράγματα κι έπειτα προσπαθώ να τις αναλύσω και να τις μεταγράψω σε χρώματα, γραμμές, σχήματα, να αποτυπωθεί αυτό σε κάποιο μέσο κι όταν τελειώσει κοιτάς και συγκρίνεις, αντιλαμβάνεσαι το αποτέλεσμα.
 
Μια στιγμή, ένα δευτερόλεπτο που κοιτάς ένα λουλούδι, μπορεί να δημιουργήσει πολλές σκέψεις και ερωτήματα, να ανοίξει δρόμους περισυλλογής. Αντίθετα άλλες καταστάσεις μεγαλύτερης διάρκειας, δηθέν αξίας, μπορεί να μη προσφέρουν τίποτα, να περάσουν δίχως να αφήσουν κάποιο ίχνος στην αίσθηση. Ο χρόνος μπορεί να χαθεί, να πολλαπλασιαστεί και μια στιγμή να διαρκέσει πολύ, γιατί τη σημασία σε ότι μας παρουσιάζεται τη δίνουμε μονάχα εμείς.
 
Το χρώμα, τα σχήματα, οι σκιές, οι αντανακλάσεις, οι μάζες είναι εργαλεία επικοινωνίας και έκφρασης πιο πλούσια από κάθε λεξικό, πιο οικουμενικά από κάθε γλώσσα. Κάνοντας ένα έργο με αυτό τον τρόπο, προσπαθείς να αντλήσεις νόημα από ότι πέφτει στην αντίληψη και στις αισθήσεις, να δεις πιο καθαρά απ' ότι βλέπουν τα μάτια, για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους.
 


 

 Ο Μοΐζ Σαλμάν γεννήθηκε στο Σουδάν το 1975.
 

Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών στο Χαρτούμ το 1998 με ειδίκευση στη γλυπτική και στη συνέχεια μεταπήδησε στοn χώρο της ζωγραφικής. Δουλεύει κατά κύριο λόγο το μάρμαρο, τον πηλό και τον σίδηρο, ενώ στους πίνακες χρησιμοποιεί ακρυλικά και λάδι, με προτίμηση στις φυσικές και ανεπεξέργαστες χρωστικές, όπως καφέ, χέννα, στάχτη και ώχρα.
 

Η θεματολογία του κινείται γύρω από την προβληματική της ύπαρξης μέσα από την ομορφιά.
 

Έχει δεχθεί γόνιμες επιρροές από τους Iwakawa Yukihiro, Jackson Pollock και Francis Bacon, καθώς και από τους φιλόσοφους Soren Kierkegaard, Immanuel Kant, Albert Camus.
 

Έργα του έχουν εκτεθεί στο Πανεπιστήμιο του Σουδάν στο Χαρτούμ, στη Μιλούζ της Γαλλίας (2007), στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας (2009), στη Βασιλεία της Ελβετίας, καθώς και στα ετήσια αντιρατσιστικά φεστιβάλ της Αθήνας.

 

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες εκθέσεις:
 

Ομαδικές εκθέσεις:

- Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι-Χρώμα   Σίδερο 7», 2013, κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

- Έκθεση «Ηπειρώτες εικαστικοί κατά των βασανιστηρίων», 2006, Πολιτισμικός Oργανισμός Δήμου Aθηναίων σε συνεργασία με το Iατρικό Kέντρο Aποκατάστασης Θυμάτων Bασανιστηρίων, Kέντρο Tεχνών Δήμου Aθηναίων (Πάρκο Eλευθερίας)

- Τρισκαιδεκαφοβία-Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες, 2006, Ομάδα Rubber Art σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Κοσμο-Πολιτισμό, Αθήνα

- Ομαδική έκθεση με έργα μεταναστών καλλιτεχνών, 2005, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα

- ArtPark, Ρόδος
 

Ατομικές εκθέσεις:

- Λόγος με χρώμα και σχήμα, 2006, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός

- Τα πάντα στην ζωή είναι ένας πόνος, 2007, πολιτιστικός οργανισμός Κοσμο-Πολιτισμός, Αθήνα.