The Crowd του King Vidor (1928)

6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής - Αφιέρωμα City Symphonies

  • Κινηματογράφος
Από Τρίτη 16 έως Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015
6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
Αφιέρωμα - CITY SYMPHONIES
Με συνοδεία ζωντανής μουσικής
Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Αλέξανδρος Μούζας
σε συνεργασία με το STUDIO - Παράλληλο Κύκλωμα, και τον πρόεδρό του, Χρήστο Παπαδημητρίου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων


Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015, στις 21:00
King Vidor
The Crowd (1928) (103’) 
Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Σκηνοθεσία: King Vidor
Σενάριο: King Vidor, John V.A. Weaver, Harry Behn
Παίζουν: James Murray, Eleanor Boardman, Bert Roach

Ο Τζον Σιμς ξεκίνησε την ζωή του γεμάτος όνειρα και τώρα εργάζεται ως ένας ακόμα υπάλληλος ενός μεγάλου γραφείου της Νέας Υόρκης. Χωρίς να απογοητεύεται, γνωρίζει την Μέρι και παντρεύονται. Όταν ο γάμος αποδεικνύεται κούφιος, αποφασίζει να την εγκαταλείψει, αλλά μαθαίνει ότι είναι έγκυος στο παιδί τους. Η ταινία επιλέχτηκε ανάμεσα στις 25 καλύτερες ταινίες για να εισαχθούν στο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ως ταινία μορφωτικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Μουσική σύνθεση: ʼννα Μουζάκη

Συμμετέχουν:
ʼννα Μουζάκη, ηλεκτρονικά, 
Νίκος Κωδωνάς, ηλεκτρική κιθάρα αυτοσχεδιασμός, 
Παυλίνα Κατσή, πιάνο αυτοσχεδιασμός

Βιογραφικά Στοιχεία

ʼννα Μουζάκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο στην τάξη  του X. Kαρακατσούλη. Αργότερα μελέτησε κλασικό ρεπερτόριο με την M. Kορομάντζου και τον Φρ. Bουτσίνο. Σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά με τον Γ. Σπυρόπουλο και σύνθεση με τον Γ. Aυγερινό. Παρακολούθησε μαθήματα-σεμινάρια Music for Media – Film Scoring με τον Αλ. Μούζα, και έλαβε μέρος στο Ανοικτό Εργαστήριο Σύνθεσης Μουσική είναι… Music is, με τους Θ. Αντωνίου, Φ. Κοσώνα, Α. Φιλιππακόπουλο, Αν. Αντωνόπουλο, και στο εργαστήριο Sound & Sound Synthesis, Sound Spatialisation & Localisation Strategies, με τον Μαρίνο Κουτσομιχάλη. Διατέλεσε επί 12 χρόνια μέλος της Xορωδίας της Eλληνικής Pαδιοφωνίας με διευθυντή τον Aντ. Kοντογεωργίου, λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έλαβε μέρος σε παραγωγές τού Mεγάρου Mουσικής Aθηνών, σε παραστάσεις όπερας ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Αγγλίας και την Ορχήστρα των Xρωμάτων. Ίδρυσε σε συνεργασία με το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Tαμβάκου (ΑΕΜΘΤ) τα σύνολα KEΛAΔOΣ (2002) και ΦΙΛΩΔΟΣ (2003) με σκοπό την παρουσίαση έργων κατ’ εξοχήν σύγχρονων ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών καθώς και δικών της, αρκετά από αυτά σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Και στα δύο σύνολα έχουν συμμετάσχει διακεκριμένοι μουσικοί με διεθνή καριέρα. Έργα της έχουν παρουσιασθεί στις αίθουσες συναυλιών του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ, του Δανέζικου Ινστιτούτου στην Αθήνα, του Μουσείου Μπενάκη, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα θέατρα Pavillon του Aννόβερου, Εμπρός, Αργώ και Πορεία στην Αθήνα και σε εκδηλώσεις των Δήμων Αθηναίων, Νίκαιας, Κερατέας, Φεστιβάλ Τήνου κ.ά. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης, κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο Δημοτικό Ωδείο Αγ. Αναργύρων. 

*****

Για 6η στη σειρά χρονιά το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, γίνεται ο κοινός τόπος για τη συνάντηση της ιστορίας της 7ης Τέχνης με το σήμερα. Στην κινηματογραφική αίθουσα του ΙΜΚ συναντώνται για άλλη μία φορά η αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για τις απαρχές της τέχνης που υπηρέτησε με πάθος, η καλλιτεχνική αξία αριστουργημάτων του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, αλλά και οι εκατοντάδες των σινεφίλ θεατών.

Στο 6ο Φεστιβάλ, από τις 16 έως 26 Ιουνίου 2015, πρωταγωνιστές είναι οι Πόλεις και η Μουσική! Με γενικό τίτλο "CITY SYMPHONIES" και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, οι ταινίες οδηγούν τους θεατές στο Βερολίνο του 1927, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών. 

Φέτος, επιπλέον, θα απολαύσουμε και συναυλία του Ergon Ensemble με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, στα έργα: 
  • του Hanns Eisler: "14 τρόποι να περιγράψεις τη Βροχή", που θα συνοδεύει την προβολή της ταινίας Regen (1931), 
  • του Γιάννη Κυριακίδη (παραγγελία ERGON - 2013), που θα συνοδεύει την προβολής της ταινίας Anémic Cinéma, του Erik Satie, 
  • "Cinema: Εntr'acte symphonique du ballet Relâche pour le film de Rene Clair Entr’acte" (σε νέα ενορχήστρωση ειδικά για τη συναυλία), που θα συνοδεύει την προβολή της ταινίας Εntr'acte, 
  • του Αλέξανδρου Μούζα (παραγγελία ERGON - 2013), που θα συνοδεύει την προβολή της ταινίας Un Chien Andalou.

Βωβός Κινηματογράφος, λοιπόν, από τη δεκαετία του 1920, και "CITY SYMPHONIES", με 20 ποιητικές και πειραματικές ταινίες οι οποίες προσπαθούν να αποτυπώσουν την αύρα της κάθε πόλης, σε ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο αφιέρωμα!

Σε συνεργασία με το STUDIO - Παράλληλο Κύκλωμα και τον Χρήστο Παπαδημητρίου


Πληροφορίες
Τρίτη 16 έως Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, καθημερινά στις 21:00
6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
CITY SYMPHONIES
Με συνοδεία ζωντανής μουσικής
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Ώρα Έναρξης όλων των Προβολών Καθημερινά: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων τηλ. 210 34 18 579 Δευτ. -Παρ. 11:00 -14:00