ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνέχεια χθεσινού περιστατικού εγκλωβισμού θεατών της παράστασης "Η γέννηση του κόσμου...και ιστορίες των 12 θεών του Ολύμπου" καθώς και σχετικής ανάρτησης ενός εκ των θεατών που εγκλωβίστηκαν, ​θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει το κοινό του για το περιστατικό και να δώσει τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες.
Πράγματικαι με βάση την καταγραφή των λειτουργιών του ανελκυστήρα στις 15:28' από πρόβλημα στην σειριακή επικοινωνίατου ηλεκτρονικού συστήματος​,​ υπήρξε εγκλωβισμός 6 ενηλίκων και 3 παιδιών. Αυτό είχε ​ως αποτέλεσμα ο ανελκυστήρας να κατέβει κάποια εκατοστά και να "καθήσει" πάνω στις βάσεις του, γεγονός που προβλέπεται από τη λειτουργία του​, για την πλήρη ασφάλεια των επιβαινόντων.​ Στη συνέχεια και σε χρόνο που και πάλι βάσει της καταγραφής των λειτουργιών ήταν εννέα (9) λεπτά​, στις 15:37`,​ άνοιξε η θύρα, οπότε και απεγκλωβίστηκαν οι επιβαίνοντες. 
Σε κάθε περίπτωση σε λειτουργία βρισκόταν τόσο ο κώδων κινδύνου, ο οποίος βάσει προδιαγραφών είναι προγραμματισμένος σε ένταση 90db, όσο και το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης. Οι επιβαίνοντες χρησιμοποίησαν μόνο τον κώδωνα του κινδύνου και όχι το τηλέφωνο, με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου θορύβου που επικρατούσε στα φουαγιέ του κτιρίου (από τους υπόλοιπους θεατές) το προσωπικό του Ιδρύματος να αντιληφθεί το πρόβλημα σε μεγαλύτερο χρόνο από τα πρώτα 30'' που θα απαιτούνταν για τον άμεσο, εντός 3' απεγκλωβισμό.
Στο συγκεκριμένο σημείο εννοείται ότι το Ίδρυμα εκφράζει την λύπη του και τη ​συγγνώμη του για την ταλαιπωρία των θεατών του και βεβαίως έχει ​εξετάσει και ​προχωρήσει ήδη ​σε​ επαύξηση της έντασης του κώδωνος όσο και ​στην  τοποθέτηση ​επιπρόσθετου συστήματος ​αμεσότερης επίλυσης προβλημάτων εγκλωβισμού.
 
Παρόλα ταύτα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε και τα παρακάτω τεχνικά θέματα για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης: 
α) Το γεγονός ότι ένας απεγκλωβισμός πραγματοποιείται σε χρόνο εννέα (λεπτών) και όχι τριών (3) δεν σημαίνει ότι έχει ξεφύγει από τους λογικούς χρόνους. 
β) Οι ανελκυστήρες εξαερίζονται φυσικά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν και τεχνητά (δεν αφορά την περίπτωση των ανελκυστήρων του Ιδρύματος). Συνεπεία τούτου δεν τίθεται θέμα έλλειψης οξυγόνου εντός των θαλάμων. 
γ) Το Ίδρυμα εξασφάλισε την άμεση παρουσία του υπευθύνου συντηρητή κ. Καρούσου της εταιρίας Liftech, προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα στον ανελκυστήρα και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις προς τους επιβαίνοντες για το συμβάν. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι όλοι οι επιβαίνοντες παρακολούθησαν κανονικά την παράσταση και μετά τη λήξη της ενημερώθηκαν για όλα τα παραπάνω, ενώ παρουσία τους έγιναν οι αντίστοιχες δοκιμές των συστημάτων συναγερμού και τους επιδόθηκαν και οι έγγραφες πιστοποιήσεις της εταιρίας TUV Austria που πραγματοποιεί τους ετήσιες πιστοποιήσεις (η τελευταία στις 4/12/2017). 
Κλείνοντας επιθυμούμε να δηλώσουμε για μια ακόμη φορά την συγ​γνώμη μας για το ατυχές περιστατικό, ιδιαίτερα προς τους "μικρούς φίλους" του Ιδρύματος και να ενημερώσουμε ότι έχουμε ήδη προβεί σ
​ε επιπρόσθετα μέτρα ​
έτσι ώστε να αποφεχθεί στο μέλλον ακόμη και αυτή η μικρή αργοπορία.