Η «ΤΡΙΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ STANFORD REPERTORY THEATER

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ης επετείου του, το Stanford Repertory Theater εγκαθιστά το πιο φιλόδοξο, μέχρι σήμερα, καλοκαιρινό φεστιβάλ του, το «Nevertheless They Persisted». Το φεστιβάλ παρουσιάζει μια νέα προσαρμογή της «Εκάβης» και της «Ελένης» του Ευριπίδη, εστιάζοντας σε δύο μυθικές γυναίκες που αναλαμβάνουν τον έλεγχο της μοίρας τους με εντυπωσιακούς τρόπους και θρίαμβο πάνω στους άντρες που προσπαθούν να τις κυριαρχήσουν.

Η παράσταση της «Εκάβης» θα ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί, από τον Rush Rehm (Artistic Director του Stanford Repertory Theater και Καθηγητή Θεάτρου και Κλασσικών Σπουδών) και την Courtney Walsh, με Έλληνες ηθοποιούς, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Σεπτέμβριο του 2018.

 Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, εκτός από τις παραστάσεις, ξεκινούν τις Δευτέρες, βραδινές προβολές με ελεύθερη είσοδο, στο Campus του Πανεπιστημίου, με εισηγήσεις από καθηγητές του Stanford.

Θα προβληθεί η «Τριλογία» του Έλληνα σκηνοθέτη - που ταινίες του έχουν βραβευθεί με Oscar - Μιχάλη Κακογιάννη, με θέμα τις ηρωίδες του Ευριπίδη: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» με εισαγωγή πριν από την κάθε ταινία από την Κατερίνα Ζαχαρία (Καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών του Loyola-Marymount University, Los Angeles και Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Los Angeles Greek Film Festival).

Οι προβολές θα συνεχίσουν με τρεις ταινίες από τη σπουδαία Γερμανίδα σκηνοθέτιδα, Margarethe von Trotta, διερευνώντας τρία συγκλονιστικά – αλλά και προβληματικά – παραδείγματα της γυναικείας αντίστασης: Mariane and Juliane (μία εξερεύνηση – σε στυλ Αντιγόνη – στη ζωή της Gudrun Ensslin της Ομάδας Baader Meinhoff), Hannah (με θέμα την πνευματική Hannah Arendt), και The Lost Honour of Katherine Blum (το οποίο σκηνοθέτησε η von Trotta μαζί με τον Volker Schlöndorf, βασισμένο στην νουβέλα του Νομπελίστα Heinrich Böll).