Ικέτιδες του Ευριπίδη | Σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης.

Ικέτιδες του Ευριπίδη

Σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης

 

FASA

 

avd111111111111111111111

  Θεατρικές παραστάσεις, 12, 13, 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00

 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο Ευριπίδης μ’αυτό του το έργο, θεμελιώνει με λογικά επιχειρήματα, την προτεραιότητα των ηθικών αξιών που συνάδει με το πνεύμα του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Δημοκρατία δημιουργήθηκε από τον Κλεισθένη, αμέσως μετά το τυραννικό καθεστώς του Πεισίστρατου. Ο προάγγελος αυτής της ριζικής πολιτειακής αλλαγής ήταν ο Σόλωνας,  και εκείνος που την εξέλιξε σε ιδεώδες πολίτευμα, ο Περικλής.

Η Δημοκρατία εκτός από τα ίδια δικαιώματα, δίνει και την δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, να αναλαμβάνει αξιοκρατικά κάθε αξίωμα της πόλης έως και το ανώτερο, αυτό του Στρατηγού, που του εμπιστεύονται όλοι τις ζωές τους.

Για να εκτιμήσουμε την μοναδικότητα αυτού του πολιτεύματος, θα αναφέρουμε το πνεύμα που κυριαρχεί στον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, όπου ο ίδιος έχει την απόλυτη επίγνωση, ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλη πίστη και πιο ισχυρή ενωτική δύναμη μέσα σε μια κοινωνία, εάν οι πολίτες της μπορούν να απολαμβάνουν κάθε μέρα την  συνύπαρξή τους, μέσα από το ηθικό αυτό πλεονέκτημα της Ελευθερίας και της Βούλησης ως δημιουργικής δράσης για ευημερία και ψυχική πληρότητα των ανθρώπων.

Ο Ευριπίδης συμπληρώνει, διδάσκοντας με τις ΙΚΕΤΙΔΕΣ του, πως η ορθή λειτουργία  του πολιτεύματος δεν είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, αλλά είναι μια διαρκής, ακατάπαυστη και ενδελεχής υποστήριξη των απαράβατων πανανθρώπινων αξιών, από τους ίδιους τους πολιτικούς ηγέτες αλλά κι από τους πολίτες.

Η δύναμη του Λόγου και της Λογικής είναι το ακαταμάχητο όπλο του Ανθρώπου, που μπορεί να επαναχουρδίζει τους φίλους αλλά  και να πείθει ακόμα κι αυτούς που  θεωρούμε εχθρούς.

 

 

 Είσοδος: Ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα

210 3418550 & 210 3418579

 

 

ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΤΙΚΗ»

Πράξη:  «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική»

Θεσμός: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»

 LOGO GR 1