Βραβείο παιδικού βιβλίου IBBY στην Σοφία Μαντουβάλου

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ  – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίο βράβευσε την Σοφία Μαντουβάλου για βιβλίο της  "Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια".

11395 vraveio

 

Το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονεμήθηκε στη Σοφία Μαντουβάλου για το βιβλίο της "Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια", Εκδόσεις Πατάκη. 

 

Η συγγραφέας για το βιβλίο 

"ΜΠΡΑΒΟ στο αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια ,έναν ήρωα αποφασισμένο να αλλάξει τα κακώς κείμενα μιας θλιβερής πραγματικότητας σχετικά με τη μόρφωση των κοριτσιών στον πλανήτη.Το βραβείο αφήγησης βραχείας φόρμας 2019, του κύκλου παιδικού βιβλίου πήρε μια απλή ιστορίαμε χιούμορ και ιδεολογική ουσία. "Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια" είναι μια ιστορία για το δικαίωμα στη γνώση κάθε ατόμου που γεννήθηκε με τα έμφυλα χαρακτηριστικά του θηλυκού γένους. Η ευρηματική αφηγηματική δομή του, διαγράφει την αυταπάτη του συνόρου ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και οδηγεί τον αναγνώστη στην ανάληψη δράσης και την ανατροπή. Σ΄αυτό το βιβλίο όπως και σε όλα τα βιβλία μου, η τάση μου για το σπάσιμο του στερεότυπου συνυπάρχει έντονα με τη φιλοσοφική ιδεολογική μου στάση για τη ζωή , για το σωστό και το λάθος , το δίκαιο και το άδικο . Η ισοτιμία των φύλων , η ελευθερία στη γνώση, η τόλμη να αγωνίζεσαι για το δίκαιο το δικό σου και τωνb άλλων είναι βασικά μου πιστεύω και όπως φαίνεται και του ήρωα του βιβλίου. Το βιβλίο κινείται σε διαφορετικά χωροχρονικά και αφηγηματικά επίπεδα τα οποία η Κέλυ Ματαθία Κόβο τα συνδέει εικαστικά πάντα με μια κόκκινη γραμμή, ως άλλη κόκκινη κλωστή των παραμυθιών."

Σοφία Μαντουβάλου

SOPHIA MADOUVALO

Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, αλλά δηλώνει πως ανήκει στους πολίτες του κόσμου που εργάζονται για την καθημερινή επανάσταση της πραγματικότητας για ένα καλύτερο αύριο. Παρέα με τους αχώριστους φίλους της, τη φαντασία, το χιούμορ και το παράλογο, κλείνει τα όνειρά της μέσα στα βιβλία, ελπίζοντας να τα μοιραστεί με τα παιδιά. Οι σπουδές της στην εξελικτική ψυχολογία, την εκπαιδευτική τεχνολογία και τη σκηνοθεσία τη βοήθησαν να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής και να κοιτάζει με ρεαλισμό την ουτοπία. Σαράντα χρόνια δημιουργικής πορείας αριθμούν ογδόντα βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικες, και έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών ταινιών. Μέρος του έργου της στην παιδική λογοτεχνία έχει μεταφραστεί, βραβευτεί και διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 2014 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Hans Christian Andersen – ΙΒΒΥ. Η πρωτότυπη σειρά της κινουμένων σχεδίων για τη γλώσσα Ένα γράμμα μια ιστορία έλαβε τη διεθνή διάκριση MEDEA AWARDS 2013, ενώ είναι το πρώτο ψηφιακό αλφαβητάρι παραγωγής του Υπουργείου Παιδείας.
Περισσότερα εδώ: www.sophiamadouvalou.gr