“FEST OF FESTS” | ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ – ΒΛΑΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “FEST OF FESTS”.

31232323232323

Με ικανοποίηση υποδέχθηκα την είδηση για τη διοργάνωση, για δεύτερη χρονιά φέτος, της Διεθνούς Συνάντησης Fest of Fests, αυτής της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για τα παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, που έχει πια γίνει θεσμός. Και αισθανόμενη μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω στο άνοιγμα των εργασιών και των δράσεων αυτού του εγχειρήματος ένα σύντομο χαιρετισμό, κάτι που μου δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσω ορισμένες παραμέτρους αυτής της κινηματογραφικής συνάντησης με τη διεθνή ακτινοβολία.

Το Fest of Fests, συνιστά μια προσπάθεια που ενεργοποιεί και αξιοποιεί το κεφάλαιο της συσσωρευμένης εθνικής εμπειρίας σε ένα διεθνές – πολυεθνικό πλαίσιο, θέτοντας ερωτήματα, αναδεικνύοντας προβλήματα, αναζητώντας καλές πρακτικές, προτείνοντας δόκιμες προσεγγίσεις. Η αποδοχή και τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνονται σαφώς από τη συμμετοχή σε αυτό μιας πλειάδας αναγνωρισμένων φορέων αλλά και από το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται και φέτος, εξετάζοντας δόκιμα και αποτελεσματικά τα διεθνή ζητήματα γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Η φετινή διοργάνωση, φιλοδοξεί να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό ως μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας που θα εμβαθύνει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σκοπό να διαμορφώσει τη στρατηγική για την ορθή σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με την τέχνη του κινηματογράφου. Και όπως το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννης μας έχει συνηθίσει, και η παρούσα δέσμη δράσεων θα πλαισιωθεί από εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς και από προβολές βραβευμένων ταινιών, μια πρακτική που συμπληρώνει και ολοκληρώνει τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις των διοργανωτών.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το Fest of Fests, αποτελεί μια θεσμοθετημένη και πάγια διεθνή συνάντηση, η οποία αποσαφηνίζει και υπογραμμίζει τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και επιβεβαιώνει το διεθνή του  προσανατολισμό, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα για την ουσιαστική επικοινωνία των παιδιών και των νέων με τον κινηματογράφο, ενώ, την ίδια στιγμή, θεμελιώνει νέες οπτικές και αναγνώσεις των παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ διεθνώς, προωθεί και αποζητά το γόνιμο διάλογο και τη δημιουργική συζήτηση.

Κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, απαιτεί τη συστράτευση και τη συμπόρευση περισσότερων του ενός εταίρων. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεργάζεται και συντονίζει ένα πλήθος ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων με την πείρα, τη γνώση και τη συνέπεια που διακρίνει τους συνεργάτες του. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζοντας αυτή την πολύτιμη προσφορά και επιθυμώντας την ενθάρρυνση ανάλογων τάσεων που φέρνουν σε επαφή τους νέους με το σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν, στηρίζει και ενισχύει το Fest of Fest και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που με ζήλο και αφοσίωση παραμένει εναργές και υπηρετεί το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με συνέχεια και συνέπεια.

Ειλικρινά λυπάμαι που το ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμά μου, δεν μου επιτρέπει να παρευρίσκομαι κοντά σας. Εύχομαι καλή και γόνιμη συνέχεια στις εργασίες σας, σίγουρη για την αίσια έκβαση των διεργασιών, όσο και για το θετικό πρόσημο των τελικών αποτελεσμάτων που θα είναι ευεργετικά τόσο για την τέχνη του κινηματογράφου όσο, και κυρίως, για τα παιδιά και τους νέους.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν γι’ αυτή την οργάνωση, και να παροτρύνω κι άλλους φορείς, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε αυτή την εξωστρεφή κίνηση για κοινοποίηση, επικοινωνία και ανάπτυξη.

Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού